Univerzum u nevolji

Čitajte slobodno, nema spojlera!
Dakle, posle manjih peripetija (ali tako je zanimljivije), stigla mi je knjiga, i to potpisana od autora. Hvala, još jednom.
Neću reći da sam je pročitala u dahu, jer nisam. Čitala sam tri noći (patim od insomnije koju ispunjavam čitanjem). Naglas sam se smejala na pomen “portala lavlja vrata”. Ne znam na šta su autori mislili kad su ga pomenuli, ali znam na šta sam ja pomislila. Uglavnom, muža sam probudila koliko sam se smejala. Reče čovek da nisam normalna, šta je smešno u 3 ujutru, i okrete se na drugu stranu. Posle sam se tiše smejala, ali i dalje od srca.
Neću reći ni da roman stilom podseća na Adamsa i Pračeta, jer to su već svi rekli, i u pravu su.
Reći ću da je domaća književnost bogatija za dvoje sjajnih autora i ko kaže da niko kod nas ne ume da piše fantastiku, greši. Zaista sam uživala u ovom romanu. I jedva čekam nastavak (a mora ga biti!)
Iako nisam ljubiteljka višestrukih POV-a (omatorila sam, valjda, pa mi je teško da ispratim ko je ko) u “Univerzumu” to nije bio problem. Plejada likova je tako dobro osmišljena, likovi su kompleksni, ali jedinstveni, i u svakom momentu se znalo da li se nešto dešava Mirku Pladunjalu (Pladunjali? Kako se ovo menja?) ili nekom od vanzemaljaca koji ga traže. Oni (vanzemaljci) su takođe veoma realistični. Imala sam utisak da je Sankturija tu negde u komšiluku. Planeta drugog sistema, a u kojoj vlada nepotizam, nestručnost, zabušavanje… Zvuči poznato?
Lik Mirka je posebna tema, u nekim momentima sam imala utisak da čitam o dečaku iz komšiluka, potpuno je stvaran. Isto tako i Stojko, Stanimirka, tetka Nokia i ostali. Purpur televizija, saobraćajni propisi, internet forumi i noćni klubovi samo upotpunjuju sliku jednog društva i vremena. Petra i Šone su uspeli da genijalno izvuku sve stereotipe ljudi koji nas okružuju, a da to ni u jednom trenutku ne bude preuveličano ni dosadno.
Knjiga koja menja svet, postoji li to? “Tol’ke knjige su napisane i opet je sve isto, sirotinja rinta dok ne umre, bogati teraju svoje, tako je bilo i biće od kad je sveta i veka.” reče Mirkova baba Jacika. Možda ni ova neće promeniti svet, ali definitivno će promeniti moju policu sa knjigama. A i vašu, ako je kupite. Moja preporuka je da je kupite. Knjigu. Policu, nadam se, već imate.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.