Slavenka Drakulić – Frida ili o bolu

Da budem iskrena, nisam mnogo znala o Fridi Kalo, pre čitanja ove knjige. Tačnije, nisam znala skoro ništa. Zato mi je i veoma drago što sam pročitala ovaj roman, koji nije klasična biografija jedne osobe, nego je biografija jednog bola. To je priča o umetnosti i priča o invaliditetu i priča ispunjena bolom jedne žene, izvanredne umetnice.

Frida Kalo je meksička slikarka. Priča počinje od njenog ranog detinjstva i prati ceo njen život, kako se borila protiv konstantnih bolova. Još u detinjstvu joj je, usled dečje paralize,  jedna noga ostala tanja, a kasnije je doživela i saobraćajnu nesreću u kojoj joj je noga bila potpuno smrskana, a kičma uništena, tako da je celog života živela sa bolom. Imala je trideset i dve operacije. Bila je udata za poznatog meksičkog slikara Dijega Riveru kog u romanu zove Maestro i ne pominje se njegovo ime. Njihov brak je uključivao mnoge ljubavne afere i prevare koje je Frida umela da prikaže na svojim slikama. Njihova burna veza je ostavila veliki emocionalni trag u pogledu duševne boli i umetničkog stvaranja na Fridu Kalo.

Ovo je priča o usamljenosti, gubitku i ljubavi, o tuzi, kajanju i slomljenom srcu. Ispričana je iz trećeg lica, iz ugla Fride, koja se budi posle operacije u kojoj joj je amputirana noga i počinje da se priseća svog života. Ispričana je veoma jednostavnim jezikom, bez dijaloga, isključivo kao unutrašnji monolog junakinje.

Sigurna sam da je autorka romana morala dosta da istražuje da bi mogla da prikaže Fridin život. Mene je ’naterala’ da i sama pronađem i pogledam slike ove umetnice, jer sam tako još bolje razumela knjigu. Da li bi Frida bila tako velika umetnica da nije bola? Da li ju je bol učinio sjajnom slikarkom ili je postala sjajna slikarka uprkos bolu? To nikad nećemo saznati.

Šta treba znati o knjizi:

Deo serijala – NE

Natprirodna bića – NE

Eksplicitan sadržaj – NE

POV – pisana iz trećeg lica, iz ugla Fride

Moja preporuka – DA

Ocena – 4

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.