Rodila sam sina

Moja prijateljica Ispravljačica krivih Drina piše status na fb o kasirki koja je vrlo ponosna na sebe što je rodila SINA. Wow, kao da je to neko naročito dostignuće i kao da uopšte može ona lično imati ikakav uticaj na to. No, nebitno, bitno je što je generalni stav mnogih, i muškaraca i (nažalost) žena taj da je imati muško dete bolje.

Zašto?

U trećem razredu osnovne škole deca uče narodne običajne pesme. Jedna od vrsta su Zdravice. Zdravica glasi: bla, bla, bla – rađala ti pšenica belica i u kući sve muška dečica. Komentar iz prve klupe – „Zato što su dečaci bolji od devojčica“.

Zato nam treba feminizam!

Mislim, u redu je učiti decu običajima i tradiciji, treba im pominjati kako je nekad bilo, ali i objašnjavati zašto danas više nije tako, zašto ne treba da bude tako i zašto je pogrešno ako je tako. Nije sve što je „običaj“ automatski dobro. Nije nauka i progres pogrešan. Nekad su žene rađale svake godine i umirale pre tridesete. Običaj je bio i da se mlada i mladoženja ne poznaju pre braka. To im se nije dopalo (deci u trećem osnovne).

Treba čuvati tradiciju i običaje, ali samo one koji su dobri i samo u folklorne svrhe. Živeti treba u skladu sa vremenom. A vreme je, krajnje, da svi shvate da su žene i muškarci ravnopravni. Da jedno nije bolje od drugog.

Zato nam treba feminizam!

Na času prirode i društva kroz razgovor o opasnostima od električne energije deca dolaze do zaključka da je opasno ostaviti uključenu peglu jer može da izazove požar. Osmoro od deset dečaka i devojčica crta: Neku ženu koja je ostavila uključenu peglu. Posle mog komentara o tome zašto je uvek žena ta koja ostavi peglu (i njihovog odgovora da je to prosto zato što samo žene peglaju) deveto dete kaže: „Neko je ostavio uključenu peglu“ i deseto: „Pegla je ostala uključena“.

Pa, iskreno se nadam da sam bar nešto postigla. Valjda će se bar jedno od te dece nekad u budućnosti setiti tog komentara!

Zato nam treba feminizam!

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.