Omiljeno književno delo koje je ekranizovano

Serijal Hari Poter

Četvoroumila sam se za ovaj zadatak 🙂 Između „Gospodara prstenova“, „Autostoperskog vodiča…“, „Artemisa Faula“ i Hari Potera 🙂 Pobedio je ipak Hari. Ispičaću vam kako sam ja upoznala Harija 🙂 ako vas to ne zanima, preskočite prva dva pasusa i počnite od trećeg, tamo počinje prikaz.

Dakle, jednog prolećnog dana pre dvadeset godina odem ja u biblioteku. Kad tamo, na stolu gde obično stoje nove knjige, tri lepe dečje knjige o dečaku koji se zove Hari Poter. Tad još o filmu nije bilo ni reči, nisam čula za ovu priču uopšte. Privukle me korice i uzmem ja HP i zatvorenik iz Askabana. Ali, kaže teta u biblioteci – „mislim da idu redom, uzmi sve tri“. Srećom, poslušam je. Majko mila, kad sam sela da čitam… za vikend pročitam sve tri (a imajte u vidu da je Džoni tad bio trogodišnjak), prosto sam gutala stranicu za stranicom, nisam mogla da izdržim da čitam sporije. I kad sam tako na brzinu pročitala sve, jer me je zanimalo samo – šta će dalje biti, od ponedeljka krenem ispočetka i lepo, fino, natenane i polako pročitam sve ponovo, obraćajući pažnju na detalje i lepotu sveta koji je stvorila J.K. Rowling.

Odem u biblioteku, u nameri da uzmem i ostale. I zamislite mog šoka i iznenađenja – ostale ne postoje! Ne da nisu objavljene, ne da nisu prevedene, nego nisu još ni NAPISANE!!! I tako, morala sam da čekam da prođu godine, da bih pročitala ovaj serijal do kraja. I za ovih dvadeset godina, pročitala sam ga najmanje isto toliko puta, a i filmove odgledala nekih deset sigurno. (čula sam nezvanično da HBO hoće da snima i seriju) 😀

Dosta o meni, sad malo o Hariju 🙂 To je bajka, ili roman fantazije koji je napisala britanska književnica J. K. Rouling. Romani govore o životu mladog čarobnjaka, Harija Potera, i njegovih prijatelja Hermione Grejndžer i Rona Veslija, učenika Hogvortske škole za čarobnjaštvo. Serijal ima (originalno) sedam delova, jer Hari ide sedam godina u školu za čarobnjake i u svakoj knjizi je ispričana priča o jednoj.

Prvi deo se zove Hari Poter i Kamen mudrosti, dečak za svoj 11. rođendan otkriva da je čarobnjak, iako živi u običnom svetu nemagičnih ljudi poznatih kao Normalci. Dok Hari počinje da istražuje svet magije, čitalac se upoznaje sa mnogim osnovnim lokacijama koje se javljaju tokom serijala. Hari upoznaje većinu glavnih likova i stiče svoj dva najbolja prijatelja: Rona Veslija i Hermionu Grendžer, svog zaštitnika Hagrida, direktora škole Dambldora ali i neprijatelje poput Draka Melfoja ili profesora Snejpa. Serijal se nastavlja knjigom Hari Poter i Dvorana tajni, u kojoj je opisana Harijeva druga godina školovanja u Hogvortsu. Njegovi prijatelji i on istražuju pedeset godina staru misteriju koja je neobično povezana sa nedavnim zlokobnim događajima u školi. Treći roman, Hari Poter i zatvorenik iz Askabana, prati Harijevu treću godinu obrazovanja na Hogvortsu. Hari mora da se suoči sa saznanjem da je meta Sirijusa Bleka, nekada najboljeg prijatelja svog oca, a sada pobelog zatvorenika i masovnog ubice koji je pomagao u ubistvu Harijevih roditelja (da li je?). U četvrtoj knjizi Hari Poter i Vatreni pehar, Hari se prijavljuje kao učesnik na Čarobnjački turnir, opasno i uzbudljivo takmičenje u kojem se tri šampiona takmiče jedan protiv drugog u tri zadataka kako bi osvojili Tročarobnjački kup. U ovom delu saznajemo da Hogvorts nije jedina škola za čarobnjake na svetu.

U petoj knjizi, Hari Poter i Red feniksa, Hari mora da se suoči sa Voldemorom, mračnim čarobnjakom koji u svojoj želji da postane besmrtan, pokušava da uništi Ministarstvo magije i potčini sve čarobnjake i Normalce. Ministarstvo magije i mnogi drugi u čarobnjačkom svetu odbijaju da poveruju da se Voldemor vratio. U šestoj knjizi, Hari Poter i Polukrvni Princ, Voldemor počinje da vodi otvorene sukobe. Hari slučajno dolazi do starog udžbenika za napitke koji je ispunjen mnogim beleškama i preporukama koje je potpisao misteriozni pisac, „Polukrvni princ”. Hari i Dambldor otkrivaju da je Voldemor, kako bi sačuvao svoju život, svoju dušu podelio na niz horkruksa — zlih začaranih predmeta koji su skriveni na različitim lokacijama. Hari Poter i relikvije Smrti, poslednji originalni roman u seriji, počinje neposredno nakon događaja u šestoj knjizi. Lord Voldemor stiče kontrolu nad Ministarstvom magije. Hari, Ron i Hermiona su napustili školu kako bi pronašli i uništili preostale Voldemorove horkrukse. Knjiga kulminira u bici za Hogvorts. Hari, Ron i Herminona, u saradnji sa članovima Reda feniksa i mnogim učiteljima i učenicima, brane Hogvorts od Voldemora, njegovih Smrtoždera i mnogih opasnih magičnih stvorenja.

Izvinjavam se što sam odužila, ali o Hari Poteru ne može kraće, ovo je najkraće što sam uspela a milion stvari nisam pomenula. Imala sam sve delove knjige koje je izdala Narodna knjiga i dva poslednja od Evrobooka, ali sam ih prošlog maja poklonila jednoj devojčici za osamnaesti rođendan. Ona je jedina na svetu koja Harija voli više nego ja 🙂 a ja volim nju, pa eto…

I još samo jedno da kažem, kada bi mi se u životu desilo da nekim slučajem izgubim pamćenje, bila bih jako srećna što mogu da čitam Hari Potera ponovo, sa onim početnim uzbuđenjem, da ne znam šta je bilo na kraju.

Šta treba znati o knjizi:

Deo serijala – DA

Natprirodna bića – DA

Eksplicitan sadržaj – NE

POV – pisana iz trećeg lica, sveznajući autor

Moja preporuka – DA

Ocena – 5*

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.