Knjiga na slovo Z

Naoki Higashida – Zašto skačem

„Zašto skačem“ je knjiga koju je napisao trinaestogodišnji Japanac, dečak iz spektra autizma.

On u njoj objašnjava kako razmišlja, oseća, zamišlja, reaguje… – jedan um koji nije sasvim običan. Zbog prirode svog posla sam jako želela da pročitam ovu knjigu i fascinirale su me stvari koje sam u njoj pronašla. Roditelji, članovi porodice, prijatelji, komšije, svi koji poznaju nekog iz spektra autizma treba da pročitaju ovo, mnoge stvari će im biti jasnije.

Naoki je koristio tablu za pisanje, jer on ne govori. Ali je uspeo da odgovori na mnoga važna pitanja koja ljudi postavljaju o autizmu – „Zašto pričate tako glasno i čudno?“, „Zašto je važno da autići i kockice stoje poređani u liniju?“,“Zašto me ne gledaš u oči dok razgovaramo?“, „Zašto ne želiš da te dodirnem ili zagrlim?“ i „Zašto skačeš?“

Postoje spekulacije da ovu knjigu nije pisao sam Naoki. Stručnjaci tvrde da on ne bi mogao da na tako artikulisan način izrazi svoje misli, s obzirom da ne govori. Kažu de je Dejvid Mičel, autor koji je preveo ovu knjigu na engleski i približio je širem krugu čitalaca širom sveta, mnogo toga dodao i napisao sam. Nioki često u knjizi koristi zamenicu „mi“ govoreći u ime „svih autističnih osoba“, a tako nešto je nemoguće. U knjizi ima mnogo generalizacija. Nije osoba sa autizmom „Kišni čovek“, uglavnom je baš suprotno, i to ova knjiga pokušava da vam kaže.

Lično poznajem više od desetoro dece, a i nekoliko odraslih, iz spektra autizma. I jedno vam mogu reći sa sigurnošću – svi oni su međusobno različiti, niko ne reaguje isto, niko se ne ponaša isto. Stoga, ovu knjigu ne treba shvatiti kao „uputstvo za upotrebu“ ili recept kako se ponašati. Ali svakako pruža dobar uvid u autizam, i može vam pomoći da shvatite um koji se razlikuje od vašeg.

Bez obzira da li ju je napisao Naoki ili Dejvid, posle ove knjige nećete gledati na svet istim očima.

Šta treba znati o knjizi:

Deo serijala – NE

Natprirodna bića – NE

Eksplicitan sadržaj – NE

POV – pisana iz prvog lica

Moja preporuka – DA

Ocena – 4

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.