Knjiga na slovo O

Ostrvo pelikana

„Ostrvo pelikana“ Miodraga Majića je jedna veoma neobična knjiga, sa kontraverznom temom.

Prati sudbinu dvoje mladih Roma, koji se vole, ali ona, po zakonima ove države još uvek ne može da donosi samostalne odluke, te je on optužen i osuđen za silovanje maloletnice.

Priča je ispričana iz četiri ugla – njih dvoje – Ajše i Gabrijela, sudije Pavla koji ga je (ili nije?) osudio i novinarke Jovane, koja prati ceo slučaj. Knjiga je mnogo mračna i teška, psihološki dubok prikaz društva u kom živimo i u kom ne shvatamo jedni druge. Pročitala sam je za jednu noć i onda danima nisam mogla da čitam ništa dalje, a scene iz knjige su me proganjale. Majić zaista ume da ispriča priču i zaista ume da pruži pogled na situaciju iz različitih uglova, te da čitaoca natera da se zamisli.

Ne želim da vam prepričavam roman, a i ne može se prepričati. Ne može se dočarati ta unutrašnja borba svakog od likova sa sopstvenim demonima, onako kako je to pisac sam uradio. Želim da vam skrenem pažnju da posle čitanja ovog dela, više nećete biti isti. Nećete isto gledati u ljude na ulici. Nećete osuđivati ni krivce ni žrtve po novinskim i internet portalima, jer ćete se uvek zapitati – da li je bilo baš tako?

I na kraju pitanje: da li biste (a da to niko nikada ne sazna) bili spremni da sopstvenim mislima prouzrokujete smrt nekog starog, bolesnog i nikom potrebnog Mandarina, ako biste zahvaljujući tom činu postali neizmerno bogati? Dakle, samo misao koja rađa posledicu za koju niko nikada neće saznati, a zauzvrat bogatstvo koje ceo život čini ugodnim i ispunjenim zadovoljstvom? Zapitajte se…

Šta treba znati o knjizi:

Deo serijala –NE

Natprirodna bića – NE

Eksplicitan sadržaj – DA

POV – iz prvog lica četiri lika

Moja preporuka – DA

Ocena – 4

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.