Knjiga na slovo G

Gospodar prstenova – Tolkin

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the darkness bind them

 

Ovu trilogiju sam prvi put čitala u srednjoj školi i ona je bila razlog mog zaljubljivanja u epsku fantastiku. Iako sam posle pročitala još mnogo odličnih dela ovog žanra, što boljih što lošijih od ovog romana, ipak je Tolkinov „Gospodar prstenova“ moja prva ljubav 🙂 a osim toga i kultna knjiga koju svako treba da pročita. Mislim da sam je ja pročitala više od deset puta. 🙂 Trilogija se sastoji od delova „Družina prstena“, „Dve kule“ i „Povratak kralja“:

Ukratko, na početku družina kreće u pohod da baci prsten u vulkan, jer to je jedini način da se zaustavi zli čarobnjak Sauron da zavlada svetom. Priča počinje tako što družina sastavljena od četiri hobita, čarobnjaka Gandalfa, patuljka Gimlija, vilenjaka Legolasa i ljudi Aragorna i Boromira, kreće u pohod. Iz mirnog Okruga u kom žive hobiti, priča se seli u Srednju zemlju, njene planine, rudnike, na reke… Kasnije se ekipa rastaje, svako ima svoj deo priče, jednako važan, ponovo se sastaju i avanture se nižu i nižu.

Zaista mislim da nema potrebe dužiti o ovoj priči, verujem da su svi čuli za nju 🙂 Reći ću još samo to da ju je Tolkin pisao od 1937. do 1949. kao nastavak „Hobita“, a naslov je dobila po antagonisti Sauronu – Gospodaru prstenova. Ovo je najprodavaniji roman svih vremena, sa preko 150 miliona prodatih kopija.

Šta treba znati o knjizi:

Deo serijala – DA

Natprirodna bića – DA

Eksplicitan sadržaj – NE

POV – pisana iz trećeg lica, sveznajući autor

Moja preporuka – DA

Ocena – 5

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.