Knjiga na slovo E

Enderova igra – Orson Skot Kard

Enderova igra je jedno od prvih sf dela koje sam pročitala, pre dvadeset i kusur godina, s tim da sam je čitala i kasnije još sigurno tri četiri pet puta. Čitala sam i nastavke, ali nisu mi ni približno tako dobri kao ovaj prvi deo.

Endru Wigin, ili Ender, je dečak koji je rođen kao treće dete u porodici u svetu u kom je zabranjeno imati više od dvoje dece. Međutim, njegovi roditelji su dobili dozvolu da posle jednog sina i ćerke, imaju i treće. Deca mu se rugaju, nije prihvaćen u svojoj okolini, ali u njegovoj šestoj godini „tamo neko“ otkriva njegov talenat za video igrice. On je, u stvari, vojni genije. Odvode ga od kuće u školu u kojoj ga uče vojnim strategijama.

Svet je u strahu od invazije „insekata“ i potrebni su im vojnici koji će se izboriti sa njima. Rat traje već stotinu godina i zemlja je u očajnom stanju. Nova flota neprijatelja uskoro stiže. Ender i njegova ekipa uče na simulatoru različite vojne strategije kako bi pobedili u ovom ratu. Ali… preokret je takav da neću da vam spojlujem. Pročitajte knjigu 🙂

Pored rata koji vodi Ender, njegovi brat i sestra su takođe uključeni u celu priču. Piter, koji ima problem sa nekontrolisanim besom, postaje političar, dok Valentina, koja je njegova sušta suprotnost pokušava da pisanjem spasi svet. Ali oboje su svesni da planeta Zemlja nema budućnost ukoliko je Ender ne spase!

Šta treba znati o knjizi:

Deo serijala – DA

Natprirodna bića – DA

Eksplicitan sadržaj – NE

POV – pisana iz trećeg lica, iz ugla nekoliko glavnih likova

Moja preporuka – DA

Ocena – 5

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.