Kniga na slovo Ž

Sue Townsend – „Žena koja je legla u krevet na godinu dana“

Knjiga koja me je privukla da je pročitam isključivo zbog veoma zanimljivog naslova 🙂 Osim toga, čitala sam „Tajni dnevnik Adriana Mola“ (i nastavke) iste ove spisateljice, tako da sam očekivala nešto interesantno.

Glavna junakinja ovog romana je Eva, jedna klasična američka domaćica, kakve poznajemo iz filmova, serija i knjiga. Njen život se vrti oko muža i dece, skoro da nema sopstvena interesovanja, želje ni potrebe. Ali, naravno, deca odrastaju, odlaze za svojim životima, a njen ostaje pust i prazan.

Kada su Evina deca otišla na koledž, ona je legla u krevet i ostala u njemu. Jednostavno je rešila da neće ustati godinu dana. Ta njena odluka se ne sviđa ljudima oko nje. Njen muž smatra da je imala nervni slom. Tvrdi da je željna pažnje. I brine ga jedino ko će mu spremiti večeru.

A ona tek tad, kad je odbila da radi sve ono što su svi godinama PODRAZUMEVALI da je njen posao, shvata šta znači biti slobodan. Evina deca, muž, majka, svi oko nje su užasno sebični ljudi, niko od njih ne brine za nju, već za sebe. Jedini koji joj priskače u pomoć je Aleksandar, majstor, neko koga ona skoro i ne poznaje. Komšiluk takođe počinje da obraća pažnju na nju, dobija obožavaoce, i pažnju medija.

Knjiga počinje dosta dobro, zanimljiva je i drži pažnju. Međutim kad se već prođe pola, postaje malo monotona. Ali to je i za očekivati, jer žena leži u krevetu godinu dana, šta tu pa može biti zabavno? 😀 A nije erotski roman 😉 Sve u svemu, možda vredi pročitati kao viđenje jedne depresije, ali ako tražite literaturu za zabavu, onda ovo nije to.

Šta treba znati o knjizi:

Deo serijala – NE

Natprirodna bića – NE

Eksplicitan sadržaj – NE

POV – pisana iz trećeg lica, iz ugla Eve

Moja preporuka – MOŽDA

Ocena – 3

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.