Kako stići u Arkoniju

Fedor nije voleo da čita. Knjige su za njega bile gubljenje vremena. Zašto čitati kada možete da pogledate film ili igrate igricu? Zato se nije uopšte obradovao kada mu je tata za jedanaesti rođendan kupio knjigu.

I to ne bilo kakvu knjigu, nego neku dečiju, sa slikama. Samo ju je prelistao. Radilo se o magičnom svetu nazvanom Arkonija, kojim su vladali bogovi Siva, Perun i Veles. Bilo je tu veštica, vila, prinčeva i princeza.

„Tata mi je poklonio knjigu za decu!“ ljutnuo se Feđa i kada se rođendanska zabava završila zafrljačio je knjigu u kantu za smeće. Ali ona se odbila o zid i upala iza kuhinjskog ormarića. Nije želeo ni da se pomuči da je dohvati. Neka je tamo iza, durio se.

Posle uzbudljivog dana, jedva je čekao da se odmori. Legao je, ali nije mu se još spavalo. „Daću još jednu šansu glupoj knjizi.“ reče sam sebi i siđe u kuhinju da je ipak donese. Pomerio je ormarić, uzeo je i otišao nazad u svoju sobu.

Otvorio je korice negde na sredini.

Maša i Petar su trčali kroz pijacu, jureći ženu za koju su mislili da je Snežna kraljica…

„Pfff Maša…“ – prevrnu očima Fedor. Preskoči par listova pa nastavi dalje.

Princeza Lidija je…

„Uf, princeza!“

Florijan je bio princ, najstariji sin kralja Doline Hiljadu Cvetova.

„Uh, kako neko može da se zove Florijan?“

A sa slika su mu se smešili svi ovi likovi. Užas! On ljutito zatvori knjigu.

„Sve gluplje od glupljeg…“ i ostavi je na noćni ormarić. Okrete se ka zidu da bi spavao. San mu nije dolazio na oči. Posle pola sata neuspešnih pokušaja, Fedor zaključi da je žedan. Krenu rukom ka čaši sa vodom koja je stajala pored njega. Ali, u mraku, promaši i sruši čašu. Voda poče da se prosipa.

„Jao, knjiga!“ – Feđa skoči da je dohvati. Ali umesto da uzme knjigu, dogodi se nešto čudnovato. Kao da je knjiga uhvatila njega. – „Šta to…“ Ali nije uspeo da završi rečenicu. Nešto pljusnu i on se nađe do kolena u vodi. Više nije bio mrak i više nije bio u svojoj sobi. Okrete se oko sebe. Bio je u jezeru. A pored njega su stajali dečak i devojčica čije likove prepozna iz knjige. Kako su se ono zvali? Maša i Petar?

„Ko si ti?“ upita devojčica.

„Došao si da nam pomogneš u potrazi za Snežnom kraljicom?“

Fedor nije mogao da veruje svojim očima. Upao je u knjigu.

2 comments to Kako stići u Arkoniju

  • Milesa  says:

    Jao sjajno 🙂

    • Lily May  says:

      HVALA

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.