Godišnji odmor

#bacipriču 3

kasirka i voditelj dnevnika, na planini, plete čarape

 

„Konačno, zasluženi odmor!“ – kasirka Neda je duboko udahnula svež planinski vazduh. Ona i njen muž su došli na skijanje. Decu je uvalila svekrvi da ih čuva, hteli su da ovog puta odmore od svega.

Sneg na planini je bio dubok, taman za skije. Ali ni Neda ni muž joj nisu bili vrsni skijaši. Platili su instruktora i krenuli žičarom na vrh, da isprobaju preskupe skije koje su jedva priuštili od njene skromne plate. Biti kasirka je težak i slabo plaćen posao. A muž joj, Dejan, bio je magacioner. Oboje sa platama jedva nešto višim od minimalca. Zato su krenuli na ovaj odmor, koji plaćaju na kredit, sa skupom opremom, takođe na kredit, i instruktorom… za keš.

Neda je stala na skije, instruktor joj je pokazivao šta i kako treba da radi. Krenula je da se spušta. Ali, nesreća uvek preti. Jedva je odmakla nekoliko desetina metara, njeno neiskustvo je došlo do izražaja. Pala je i nastavila da se kotrlja po dubokom snegu, sve niže i niže do podnožja planine.

„Nedo! Nedo!“ – čula je uspaničen glas svog muža kada je došla sebi. Dokotrljala se pravo ispred kolibe u kojoj su imali smeštaj. Dejan je odahnuo kad je video da se osvestila. Pokušala je da ustane. Na nogu nije mogla da se osloni.

„Sigurno je slomljena.“ – rekao je instruktor, poučen dugogodišnjim iskustvom i padovima mnogih polaznika koji su tek učili da skijaju.

Tako je i bilo. Lekar nije mogao mnogo da joj pomogne. Stavili su joj nogu u gips, i vratila se u kolibu. Uveče je Dejan otišao u provod, a ona je ostala sama sa svojim mislima.

„Užasnog li odmora.“ – vajkala se. Upalila je televizor, u toku je bio drugi dnevnik. – „Kolika li je plata voditeljima dnevnika?“, upitala se. „Moj Dejan je baš lep čovek i mnogo lep glas ima, mogao bi da se zaposli kao voditelj. Onda bismo mogli na zimovanje svake godine…“ maštala je.

Ali od mašte nije bilo koristi. Nego je Neda pronašla u koferu klupko vunice i igle za štrikanje koje je ponela za svaki slučaj.

Počela je da plete čarape i da razmišlja može li se od toga zaraditi… Da li bi bio dobar biznis da se presele na planinu i da ona plete čarape za prodaju…

I tako je pletući čarape provela deset dana odmora za koji će isplaćivati rate kredita cele iduće godine!

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.