Džo Aberkrombi

Džo Aberkrombi je britanski pisac koji se istakao u žanru epske fantastike. Rođen je 31. decembra 1974. godine u Lankasteru, Engleska. Njegovo pisanje karakteriše mračan humor, realistični likovi i brutalni svetovi, što ga je učinilo omiljenim piscem među ljubiteljima fantazije širom sveta.

Sa njegovim delima sam počela nikako 🙂 Prvi deo trilogije „First law“ (Prvi zakon), roman „The Blade Itself“ (Oštrica) sam tek iz trećeg puta pročitala. Počnem, stignem do pola, ne ide. Posle par meseci opet mu dam šansu – ne ide. I treći put krenem i oduševim se i posle mi uopšte nije bilo jasno zašto mi se iz prva dva puta nije dalo.

Šalim se, znam tačno zašto mi se nije dalo, a sad ću vam i objasniti. 🙂

Naime, Džo Aberkrombi je majstor POV-a i izgradnje likova. Njegov ugao priče je sa-vr-šen. Nije ni čudo, obzirom da je čovek studirao psihologiju. Samim tim i likovi su mu uvek sjajno odrađeni. Aberkrombi će vas naterati da zavolite inkvizitora Gloktu, mučitelja, a zgođušni lepuškasti mladić, klasičan „heroj“ će vam ići na živce 🙂 Prosto ima sposobnost da stvori likove sa mnogo nijansi sive, umesto jednostavnih podela na dobre i zle.

Zato mi se nije dalo – smaralo me to stalno prelaženje iz lika u lika, malo Glokta, malo Džezal, malo Logen Devetoprsti… tek na kraju prvog dela shvatite zašto je to radio i na koje načine su svi ovi likovi povezani i počne da vas zaista zanima sudbina svakog od njih. Njegov stil pisanja se ističe i jednostavnošću i direktnošću. Iako su njegove priče smeštene u fantastične svetove, Aberkrombi uspeva da ih učini autentičnim i prizemnim, čineći da se čitalac poveže sa likovima i oseća empatiju prema njihovim iskušenjima.

Ova trilogija se brzo proslavila svojim složenim likovima, dubokim moralnim pitanjima i tamnim, realističnim prikazom fantastičnog sveta. Nastavci su: „Before They are Hanged“ (Vešala) i „Last Argument of Kings“ (Poslednji argument kraljeva) objavljeni 2007. and 2008. Nakon uspeha ove trilogije Aberkrombi je nastavio da piše knjige smeštene u isti svet, ali sa novim likovima i zapletima. To su dela “Best served cold” (Osveta) “The Heroes” (Junaci) i “Red Country” (Krvava zemlja) dobili su pohvale kritike i pokazali su njegovu sposobnost da oživi epske bitke i sukobe.

Posle toga usledila je još jedna trilogija „The Age of Madness“ (Doba ludosti), prvi deo objavljen 2019. pod naslovom „A Little Hatred“ (Malo mržnje). Zatim 2020. „The Trouble with Peace“ (Iz čista mira) te poslednji deo, „The Wisdom of Crowds“ (Mudrost gomile) 2021. Ovu trilogiju još nisam pročitala, kupila sam treći deo 🙂 uskoro ću i prva dva pa nastavljam sa Aberkrombijem. Koliko sam shvatila, radi se o potomcima glavnih likova prvobitne trilogije, civilizacija je napredovala, počinje industrijska revolucija, te se oni sreću sa novim, različitim izazovima.

Još jedna od karakteristika Aberkrombijeve proze je kojom me je pridobio je i upotreba mračnog humora. Njegove knjige često sadrže duhovite dijaloge i nekonvencionalne situacije koje iznenađuju čitaoce, dok istovremeno održavaju ozbiljnost i napetost radnje.

Aberkrombi je i veliki fan vesterna, što se može primetiti u nekim elementima njegovih knjiga, kao i u serijalu “The Shattered Sea” (Skrhano more – romani „Pola kralja“, „Pola sveta“ i „Pola rata“), koji ima snažan uticaj nordijske mitologije. U ovom serijalu, Aberkrombi je pokazao svoju sposobnost da piše i za mlađu publiku, istovremeno zadržavajući svoj prepoznatljiv stil. No, meni se ovaj serijal nije dopao. Stigla sam do pola treće knjge (poslednje) i zaista nisam mogla da je završim.

Njegova dela su naišla na veliku popularnost širom sveta, prevedena na mnoge jezike i osvojila brojne nagrade. Obožavaoci njegovih knjiga cene njegovu sposobnost da istraži kompleksnost ljudske prirode i da predstavi fantastične svetove na način koji izaziva razmišljanje.

Svojim izuzetnim talentom za pisanje, Džo Aberkrombi se svrstao među najcenjenije i najuticajnije savremene pisce epske fantastike. Njegova dela privlače i inspirišu ljubitelje ovog žanra širom sveta, a njegovo ime ostaje urezano u istoriju fantastične književnosti.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.