Bonus 1 mart Dvori od oraha- Miljenko Jergović

Dvori od oraha- Jergović

Roman je hronologija života žene koja je na početku dvadeset prvog veka umrla u Dubrovniku u svojoj 97. godini. Kroz njenu priču i priču njene porodice, u romanu se rekonstruiše istorija 20. veka. Priča se događa u Dubrovniku, Sarajevu, Trebinju, Parizu, svuda gde su živele porodice Sikirić i Delavale.

Kada sam otvorila knjigu i videla da počinje od petnaestog poglavlja, isprva sam bila zbunjena. Pomislila sam, opet sam naletela na nešto što je drugi deo nečega 🙂 Međutim, ne. Posle petnaestog sledi četrnaesto i tako redom, pošto je ova priča ispričana od kraja. Pitam se da li ju je pisac tako i pisao ili je napisao onako kako treba, pa na kraju slučajno zamenio redosled poglavlja kad je slao izdavaču 😉 Šalim se, naravno, ovo delo je baš ovako trebalo da bude napisano i baš ovako daje smisao svim opisanim događajima.

Ovo je priča ne samo o ljudima, ovo je priča o celom jednom veku, o isprepletanim sudbinama nesrećnih ljudi, koje okolina često ne razume i osuđuje. Kroz njihove sudbine provlače se istorijski događaji, tek spomenuti, da bi kroz prizmu običnog ljudskog života čitalac doživeo i shvatio dešavanja koja su uticala na sudbine svih nas. Likovi su prepoznatljivi univerzalni tipovi sa prostora bivše Jugoslavije, bez ikakvog upliva nacionalizma.

Drago mi je što je ova knjiga bila zadatak, jer je već duže vreme imam u svojoj biblioteci, a nikako se nisam nakanila da je čitam, pa sam sad taj propust ispravila i ne kajem se 🙂

Šta treba znati o knjizi:

Deo serijala – NE

Natprirodna bića – NE

Eksplicitan sadržaj – NE

POV – treće lice

Moja preporuka – DA

Ocena – 4

One comment to Bonus 1 mart Dvori od oraha- Miljenko Jergović

  • TANJA  says:

    lEPA RECENZIJA. GDE KUPITI I KAKO NABAVITI OVU ZANIMLJIVU KNJIGU?

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.