Antipreporuka knjige koja me je razočarala nakon čitanja u 2020.

Moja antipreporuka ovog puta bi bile knjige serijala „Narnija“ C.S. Lewis. Gledala sam filmove o Narniji koji su me oduševili, pa sam morala da nabavim i knjige. 2020. sam konačno došla do svih sedam delova i svi su me, blago rečeno, razočarali. Mislim da je ovo jedina knjiga za koju mogu reći da je film bolji.

Ima sedam knjiga koje nisu pisane redom kojim ih treba čitati 🙂 Recimo, prvi napisan deo je „Lav, veštica i orman“, dok je „Čarobnjakov nećak“ tek šesta napisana knjiga, ali u stvari prva po dešavanjima, u njoj dobijate tačne informacije kako je u stvari ’nastala’ Narnija, ko su glavni likovi, zašto je veštica zla i šta ju je takvom napravilo… Tu su još i „Konj i njegov dečak“,  „Princ Kaspijan“, „Plovidba broda Zorogaza“, „Srebrna stolica“ i „Poslednja bitka“ i to vam je redosled kojim ih treba čitati. 🙂

Ukratko o temi knjige – dečaci i devojčice kroz orman (kasnije sliku, tajni prolaz i sl.) ulaze u sasvim drugi svet, zemlju koja se zove Narnija, gde sreću mnoga čudnovata bića, životinje koje govore i dešavaju im se raznorazne dogodovštine koje traju čitav život. Ali kada se vrate u naš svet, nije prošao ni sekund vremena. Priča je lepa, ima mnogo živopisnih likova, očekivanih i neočekivanih dešavanja, pozitivaca i negativaca, večite borbe dobra i zla u kojoj dobro uvek pobedi, ali ponekad i nevini stradaju. Sve u svemu, lepa klasična bajka.

Zašto onda anitipreporuka?

Možda zato što sam puno očekivala od ovih knjiga, filmovi su magični, sama tema je magična, obožavam knjige te tematike. Narnija je čarobno mesto, posle su mnogi drugi pokušavali da kopiraju formu ovog dela, manje ili više uspešno. Ali knjige su napisane nekim meni dosadnim pripovedačkim stilom, bez mnogo opisa, suviše su kratke (jedva po sto strana svaka), mnogo događaja u malo vremena i obrnuto, u tri pasusa opisane godine i godine… Zamišljala sam ove knjige mnogo čarobnijim nego što su u stvari.

Ponavljam, tema mi je super, ali stil pisanja mi nije ’legao’. Kao što me je naprimer stil „Serije nesrećnih događaja Lemonija Sniketa“ ’oduvao’, zato mi je film i serija bzvz jer ne može da prenese tu lepotu pisanja.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.