Februarski bonus 2 – Aleksandar Tešić “2084.”

Ovaj roman počinje ovako:

Датум: 3. март 2084.

Време: 20.05 часова

Место: Истраживачки центар ВМНА

Место: Београд на Води

Земља: Протекторат Србија

I odmah sam znala da će mi se svideti 🙂

Da budem iskrena, nisam do sad pratila pisanje Aleksandra Tešića, ovo je prva njegova knjiga koju sam čitala i sad nameravam da uzmem još neku.

Radnja je smeštena, kao što sam naslov kaže, u 2084. godinu, u Protektorat Srbija (ma šta to značilo) 🙂 Glavnog junaka iz šezdeset godina duge kome budi, ni manje ni više, nego muzika špice za „Bolji život“. Pazite, kad sam totalno mogla da poverujem da je moguće da 2084. još uvek repriziraju ovu seriju 🙂

Dakle, glavni junak se budi, dočekuju ga brojna iznenađenja, koja pisac automatski objašnjava i čitaocu. Šta je to što se dešavalo u poslednjih skoro sto godina? Oduševila je me je mašta Aleksandra Tešića, opisi Beograda, sa ulicama koje više ne postoje, ili su preimenovane; opis Srbije u celini, Panonskog mora i sl. Neću dalje da vam spojlujem… pročitajte knjigu 🙂 Meni je samo bilo žao što ne poznajem Beograd dovoljno da bih još bolje ispratila radnju koja teče ulicama ovog grada u budućnosti.

Roman je veoma dinamičan, ima svega – akcije, izdaje, sukoba interesa i humora na granici satire, tako da drži pažnju i ne da vam da ispustite knjigu iz ruke. Takođe su odlični i vrlo dramatični obrti, pogotovo onaj na kraju (I didn’t see that coming). Osim što me je zabavila, knjiga me je naterala i da se zamislim kakvu planetu ostavljamo u amanet našim naslednicima.

Šta treba znati o knjizi:

Deo serijala – NE

Natprirodna bića – DA

Eksplicitan sadržaj – NE

POV – iz trećeg lica, većinom iz ugla doktora Krstajića, povremeno i nekog od drugih likova

Moja preporuka – DA

Ocena – 5

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.