Усрбљавање

http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Ubrojcavanje-srpska-rec-za-digitalizaciju.html

 

Поново с поводом:

На недавно завршеном конкурсу Културног центра Новог Сада и ЈКП “Информатика” за нову реч за појмове “дигитализација” и “дигитално”, победила је реч “убројчавање”. Нови појам ће у првобитно бити коришћен у загради након постојећег дигитализација (убројчавање), дигитализовано (убројчано), дигитално (бројчано), дигитализовати (убројчавати или убројчати, у зависности од глаголског вида). Након тога, тежићемо равноправној употреби два појма.

С обзиром да много користим интернет и често ми се деси да не умем да кажем неке речи на српском, енглески ми увек пре падне на памет, решила сам да се и ја прикључим акцији КЦ-а. Почећу са неким мојим омиљеним страницама, изразима и речима, па ћемо да видимо куда ће ме то одвести.

Највише сам наравно на фејсбуку. То је прва реч (односно две) која код нас није преведена:

Face = лице, book = књига; те би се из овога могла извући нека сложеница типа „Лична књига“, тренутно ми је то најбољи израз ког сам се досетила. ’Лајк’ је свиђање, то већ знамо, ’шер’ је дељење, а ’таг’ означавање. Дакле – означена сам на фотографији (ни ово није баш српски, ал пошто није предмет моје тренутне анализе, оставићу је како јесте) једне кориснице личне књиге која ју је поделила на свом зиду, а ја сам … хммм … како бих глагол ’свиђати се’ пребацила у перфекат или презент првог лица једнине? Ја сам је свиђнула? Свиђовала? Засвиђала? Не, ипак ће морати у неком другом времену – мени се свидела. Иако овако речено баш и не значи да сам је ’лајковала’, већ само да ми се свидела.

Но, мислим да су основни појмови фејсб… пардон, личне књиге обрађени.

 

Прећи ћу на тwиттер, он ми звучи лако.

Тwitter = цвркут; значи:[checklist]

 • Твитати – цвркутати
 • Твитераш – онај који цвркуће, дакле цвркутач
 • Твит – цврк
 • Твитнути – цвркутнути, цвркнути, цвркутати
 • Фоловери – пратиоци (ово је лако)
 • Фејвови – оно што је неком омиљено, рецимо омиљености
 • Фејвовати – прогласити омиљеним, омиљавати
 • Ретвит, ретвитовати – поновни цвркут, дакле рецвркут или рецвркутање

[/checklist]

Ух, испаде теже него што сам мислила, али звучи баш фино, зар не?

А сад бих прешла на моју омиљену активност, а то је блог и блоговање. Ово не бих тако једноставно обрадила. Почећу са пореклом речи блог. Настала је од две ’web’ што значи ’мрежа’ и ’log’ ‘дневник’. Тако да му је прво име у ствари било weblog. Онда га је неко, шале ради раздвојио на погрешном месту и направио ’we blog’, што би било ’ми блогујемо’. Из тога следи да би на српском то могао да буде ’мрежни дневник’, или у скраћеној варијанти ’мрежник’. Јееее, како је ово добро, скоро као ’убројчавање’.

Дакле, имамо следеће:

Блог = мрежник [checklist]

 • Блоговати – мрежновати
 • Блоговање – мрежновање
 • Пост на блогу – унос на мрежнику

[/checklist]

Блогер – е, ова реч ми је задала мало муке, искрено. Прва асоцијација која ми је пала на памет била је ’мрежникаш’, ал то ми некако звучи сувише војвођански, бојим се да не би заживело у неким другим крајевима домовине нам. Затим сам помислила ’мрежникер’ али и то би зли језици могли да раздвоје на мрежни-кер (колоквијални израз за пса), те и та идеја пада у воду. ’Мрежниколог’ ми је некако претенциозно. Најбоље би можда било да се ми блогери назовемо ’мрежњаци’ или ’мрежнери’.

 

Ако имате неку другу идеју слободно је додајте у коментар. Ово је ипак нова иницијатива и треба у њој заједнички да учествујемо. Желела бих само да моји пионирски напори не остану непримећени.

 

Е, сад кад сам написала унос за свој мрежник, одох да копирам везу на своју личну књигу и на цвркут. Ако вам се допадне слободно је омиљујте или посвиђајте. Можете и да поделите са својим пријатељима, односно рецвркнете на цвркуту.

Доста за овај пут – у следећем броју очекују вас усрбљени називи за youtube, instagram, tumblr и wоrdpress, као и објашњења речи по дифолту, темплејт, рендом и слично.

Остајте здраво и причајте српски да вас цео свет разуме.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.